Blog Detail

Het Nederlandse omdenken!

23 jul 15
R.A. de Jong
9 comments

Vroeger leek de rechtspraak in Nederland duidelijk. Er was een overval, moord of misdrijf gepleegd en de veroordeling die hierop volgde was helder. Er was respect voor politie cq optreden.

De afgelopen weken, na de dood van Mitch in Den Haag, gonst het op de (social) media opnieuw over politie incidenten in alle delen van het land. De ene schietpartij staat koud in de krant, of het wordt al overschaduwd door het volgende pistoolsalvo. Twee agenten die op verschillende tijden en plaatsen worden neergestoken. Een privé auto van een agent die met explosieven wordt opgeblazen. Verdachten die niet meewerken aan hun aanhouding en door een vuurwapen gedwongen moeten worden tot overgave cq medewerking. Telkens komt het op hetzelfde neer: verzet tijdens een arrestatie. Het lijkt meer regel dan uitzondering te worden. Intimidatie leidt tot escalatie en vervolgens tot een hoop ellende.

Een personal coach zei ooit tegen me: “Je kunt 2 dingen doen; Je kunt de goede dingen doen en je kunt de dingen goed doen”. In de huidige maatschappij moeten we vooral de dingen goed doen. Dat zijn de dingen die ons worden opgelegd door werkgever, overheid en andere instanties. De goede dingen doen komt vanuit ons zelf. Afserveren lijkt nu het credo!

Hulpverleners moeten voorgeprogrammeerd gedrag vertonen, dat is de tendens. Vooral niet denken maar handelen volgens de voorgeschreven protocollen, dan is alles te verantwoorden en worden claims voorkomen. Maar mensen zijn geen robots, mensen denken en handelen naar beste eer en geweten. Niemand, dus ook geen protocol, kan voor ons bepalen welke reactie we vertonen op het scherpst van de snede. Fight, Flight or Freeze?

Het gaat er steeds meer op lijken dat daders vrij uit gaat en slachtoffers (of hulpverleners)het moeten bezuren. Bij een woning inbraak kan je het beste jezelf even voorstellen en de daders helpen om je bezittingen naar hun auto te dragen. Vooral geen confrontatie aangaan want voor je het weet heb je een claim en een proces aan je broek van de dader en zit jij vast.

Is je fiets gejat? Geen probleem je kunt hem van de dader terugkopen. Normaalste zaak van de wereld, toch? Wordt je bedreigd met een wapen? Zeker niet optreden…want waarschijnlijk is het maar een grapje. En je afmaken? Dat doen ze in de rechtszaal wel.

Zo ook de agent van het Arrestatie Team die in een split second moest beslissen: wel of niet vuren. De reconstructie van de schietpartij in Heerlen duurde 21 seconden, een stuk korter dan de inzet in beslag nam. De uitspraak in het kort: Geen noodweer maar poging tot doodslag. Iemand die vanuit zijn functie, als AT-er door het Openbaar Ministerie vervolgt wordt omdat hij zo goed mogelijk zijn werk probeert te doen. Dat hij per ongeluk niet de bestuurder maar de bijrijder raakt wordt hem zwaar aangerekend.

Alsof hij voor de lol, uit eigen belang en met voorbedachten rade, de verkeerde onder vuur neemt. Om hem nog verder onderuit te schoffelen mag hij de schade aan de kleding vergoeden à raison van € 750,00 en last but not least € 3500,00 aftikken aan smartengeld. Absurde eisen, qua hechtenis en vergoedingen. De meeste mensen hebben geen kleding aan ter waarde van € 750,00

Een andere agent mag € 2300,00 aftikken omdat hij schoot op een vluchtende inbreker. Hij had mocht namelijk niet schieten als de bewoners afwezig waren. Snapt u het nog? In welk land hebben ze zulke absurde en achterlijke regels? De agenten van de overige drie schietincidenten zitten vol spanning te wachten op de gerechtelijke uitspraken.

Het gaat er steeds meer op lijken dat hulpverleners die zich inzetten voor de samenleving, het werken onmogelijk wordt gemaakt. Iedere handeling en ieder woord wordt op een goudschaaltje afgewogen. Primair heeft de klager gelijk en om gezeik te voorkomen wordt er op voorhand vaak een bloemetje of andere attentie gestuurd om de gemoederen te bedaren. Of in het bovengenoemde geval een vergoeding van € 4250,00. Dat er door deze strafmaat ook een compleet gezin op zijn kop staat boeit niemand.

Fouten die in de hulpverlening worden gemaakt zijn altijd te betreuren. Maar door dit soort straffen op te leggen aan mensen die aangesteld zijn om onze veiligheid te garanderen en te bewaken is ronduit absurd. In landen waar de politie aanzien geniet zou dit soort uitspraken op de lachspieren werken en wordt het voor onmogelijk gehouden dat een agent in de cel belandt omdat hij in een fractie van een seconde een schot heeft gelost in een penibele situatie.

Een optie was ook geweest om de desbetreffende AT-er 30 dagen uit de actieve dienst cq inzet te halen. De bijrijder nam een gok door in te stappen bij een gezochte crimineel. Net zo risicovol als bij Holleeder achterop de scooter kruipen. Als er dan tevens sprake is van verzet of een vluchtpoging dan ben je allebei het haasje. Als je je begeeft in bepaalde kringen loop je risico’s.

De kranten staan bol van reacties van verontwaardigde burgers die geen enkel vertrouwen meer hebben in de Nederlandse rechtspraak. Men vindt dat het rechtvaardigheidsgevoel ver te zoeken is. Drie kwart van de Nederlandse bevolking spreekt schande over de strafmaat zoals die in dit land gehanteerd wordt.

Het doodrijden van drie onschuldige mensen wordt afgedaan met een taakstraf van 120 uur. Sympathisanten van gedode overvallers houden demonstraties en eren hun overleden kompanen. Jaren geleden werd er met vlaggen gezwaaid toen de Twin Towers getroffen werden en er duizenden doden vielen. Wat doet onze rechtstaat? Juist…pamperen, bagatelliseren en financieel ondersteunen, maar zeker niet vervolgen. Voor je het weet krijg je immers een slechte naam in de Europese Gemeenschap. In Nederland hebben we overal een uitkering voor, hoe fouter je bent hoe groter de kans is dat er een financiële honorering tegenover staat.

Inmiddels lijkt er een omslag plaats te vinden. Wat krom is wordt recht gepraat, of men maakt het door omzichtig juridisch gekonkel recht. Voor het dagelijks “gepeupel” wekt het de schijn dat het nooit krom geweest is. Natuurlijk loont de misdaad in Nederland. Daar is het merendeel van de Nederlandse burgers het wel over eens. Het pamperen van criminelen en hun kornuiten neemt absurde vormen aan. Slachtoffers worden betuttelt en de handhavers van de wet worden harder aangepakt dan degene die ze achterna zitten. De goede dingen doen wordt onmogelijk gemaakt.

Gaan we toe naar La Cosa Nostra-achtige toestanden? Ook daar worden de criminelen amper aangepakt en maken ze de dienst uit.

Het omdenken sluipt er gestaag in.

R.A. de Jong / ambulancehulpverlening.com

9 Comments

 1. Diny Kosters juli 24, 2015 at 12:05 pm Reply

  Het wordt/is ondertussen de omgekeerde wereld. Ik en velen met mij kunnen en willen dat niet begrijpen. Zeer zuur voor de hulpverleners die ineens de “dader” zijn in het geheel en gestraft worden. Heel snel de rechtspraak aanpassen. Als iemand iets doet wat niet mag moet hij/zij de gevolgen dragen. Sterkte voor alle hulpverleners!

 2. Datdenkik juli 24, 2015 at 12:57 pm Reply

  De veroordelingen en rechtszaken, staan in schril contrast met fouten van medici, waarbij vaker en meer doden vallen, dan door de fouten van de politie. Hier wordt echter bijna nooit een medicus voor de rechter gesleept. Het zal toch niet, dat je een studievriendje moet beoordelen over zijn falen. Iemand uit je eigen sociale klasse. Deze rechtszaken geven mij een steeds duidelijker beeld over die mensen die in deze maatschappij denken te behoren tot de betere en intelligentere klasse. Hun wijsend vingertje naar beneden geeft mij steeds meer een gevoel van onbehagen en onrechtvaardigheid. Het lijkt meer op een rücksichtlose afrekeing van deze figuren. Ook in de burgerlijke rechtsspraak lijkt het er steeds meer op, dat rechters de kant van de grote bedrijven, verzekeringsmaatschappijen en werkgevers kiezen. Hoe is het anders mogelijk dat civiele zaken jaren gerekt kunnen worden en steeds maar uitstel wordt verleend. Rechters werken op deze wijze mee aan het frustreren van de normale burger. Niet betrokken, niet ter zake kundig, niet aanspreekbaar, stront eigenwijs en ver verheven boven het gepeupel. Maar ze bereiken wel, dat de burger het geloof in onze rechtsspraak verliest en het heft in eigen handen neemt. Het blijkt nog te werken ook.

 3. Nico W juli 24, 2015 at 5:54 pm Reply

  Ik denk dat er speciale rechtspraak moet komen voor politie, medici en piloten. Waar het om gaat, is dat er niet gehandeld wordt uit eigenbelang, maar beroepsmatig. Dit beroepsmatige handelen moet professioneel zijn, en daarom mag er geen sprake zijn van angst voor strafrecht.

 4. Jan van Capelleveen juli 24, 2015 at 9:08 pm Reply

  Alle rechters opruimen en nieuwe aanstellen.

  • Auke Haan juli 24, 2015 at 10:23 pm Reply

   Voor!!

 5. Wil juli 25, 2015 at 9:07 am Reply

  Worden degene die recht moeten spreken misschien bedreigd????
  Zou kunnen.

 6. R. de Wit juli 25, 2015 at 5:16 pm Reply

  Prachtig en duidelijk verwoord praktijk verhaal!
  Oorzaak: te veel theoretisch geschoolden zitten op verantwoordelijk en bestuurlijke plaatsen.
  Daar waar vroeger iemand op een dergelijke positie de beslissingen nam op basis van zijn eigen ervaring, worden deze beslissingen nu genomen op basis van geleerde lectuur….

 7. dibbes doppio juli 31, 2015 at 9:45 am Reply

  Het schijnt dat rechters altijd de mogelijkheid hebben om een dienst met de Politie mee te draaien. Dit om een zo goed mogelijk beeld van de praktijk te krijgen. Schijnt ook dat er door rechters vrijwel nooit gebruik van wordt gemaakt..

 8. Dyson augustus 9, 2015 at 4:33 pm Reply

  De leiding nam een adviesbureau in de arm voor een studie over de structuur van het Nederlandse team. Na enkele maanden van inspanningen kwamen de adviseurs tot de slotsom, dat er te veel mensen stuurden en te weinig mensen roeiden.

Leave A Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.