Blog Detail

Mitch Hendriquez…Overleden door stress?!

15 nov 17
R.A. de Jong
No Comments

Recent is het proces begonnen van agent DH01 en DH02, degene die (in)direct verantwoordelijk zouden zijn voor het overlijden van Mitch Hendriquez. De ene zou de nekklem hebben aangelegd en de andere heeft de peperspray gehanteerd en klap(pen) uitgedeeld. Volgens een forensisch patholoog van het Nederlands Forensisch Instituut is er sprake geweest van “manuele” verwurging. De liggende agenten op hem kunnen mede van invloed geweest zijn voor het overlijden.

Wat schetst mijn grote verbazing als ik via de media lees dat de patiënt overleden is aan een aandoening die vooral in de psychiatrie voorkomt. De dood van deze patiënt zou mogelijk veroorzaakt kunnen zijn door A.S.S.  Afkorting van Acuut Stress Syndroom. Ik draai al de nodige jaren mee in de gezondheidszorg maar deze kreet is voor mij in de huidige setting nieuw. Ook is het voor mij nieuw dat je aan deze aandoening acuut kan overlijden. In de literatuur is er ook weinig over te vinden. De meer gangbare benaming van deze stoornis is acute stressreactie of psychische shock. Men spreekt hiervan als de symptomen binnen 2 dagen optreden en maximaal vier weken duren.

Ja, dat eerste klopt wel. Het was namelijk binnen een kwartier of twintig minuten al foute boel. Het argument dat er een verhoogde hartslag optreedt klopt ook, dat is een normale lichaamsreactie als je dreigt te stikken, dat dit adrenaline verhogend werkt zal een normaal mens niet verbazen. Dat je vervolgens een hartstilstand krijgt klopt ook als een bus. Immers zonder ademhaling geen bloedcirculatie. Omgekeerd is het net zo, geen bloedsomloop …dan stopt de ademhaling na verloop van tijd vanzelf. De vraag is dan ook niet waardoor de dood veroorzaakt wordt. Dat antwoord kan iedereen verzinnen. Het antwoord is hypoxie, of te wel een gebrek aan zuurstof, daar gaat namelijk iedereen aan dood.

Er zijn gevallen bekend van mensen die acuut overleden naar aanleiding van een acute heftige gebeurtenis, maar deze werden zeker niet altijd voorafgegaan door enige vorm van geweld.

Laat ik voorop stellen dat ik niemand veroordeel maar wel mijn twijfel uitspreek over de uitlatingen die men doet met betrekking tot de doodsoorzaak van Mitch. Een ASS is een psychische stoornis en kan gelinkt worden aan de veelvoorkomende Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Daar ga je niet acuut aan dood! Mitch was kerngezond en niet bekend met ziektes of aandoeningen maar toch was hij na een half uur dood. Als het voorval niet had plaatsgevonden had hij nu nog springlevend rondgelopen. Mitch heeft foute opmerkingen gemaakt en/of keuzes gemaakt. Aan de hand daarvan probeerde men hem aan te houden. Hierdoor zijn er onverwachte en onvoorziene situaties ontstaan die niemand heeft gewild. Mitch niet en de betrokken agenten niet. Als Mitch had kunnen vermoeden dat de opmerking of zijn verzet tot de dood zou leiden had hij zich zeker niet zo gedragen. Hetzelfde geldt voor de agenten, zonder aanleiding hadden ze hem niet aangehouden of onder controle proberen te krijgen. Natuurlijk heeft zijn aanhouding en daarmee gepaard gaande handelingen zijn dood in elk geval bespoedigd. Zoals ik in mijn eerdere blog geschreven heb is het niet onderkennen van de ontstane, niet gewenste situatie, essentieel. Was er op tijd ingegrepen met behulp van reanimatie dan had hij een goede kans kunnen hebben omdat hij immers aan geen enkele ziekte leed.

Ik ben geen patholoog-anatoom of specialist in hart-, long- of vaatproblemen, maar wel een hulpverlener die voelt dat hier iets niet klopt. Als ik iemand de keel dichtknijp of  nek omstrengel zal hij door zuurstofgebrek bewusteloos raken en bij het continueren hiervan komen te overlijden. Eén plus één blijft twee, linksom of rechtsom.

Actie-Reactie. Wordt je ooit aangehouden zorg dan dat je hartritme niet te ver oploopt want voor je hebt weet lig je op de grond met ASS en hebben de nabestaanden handvatten om de betrokken te vervolgen. Het ene heeft geleid tot het andere, met een desastreuze afloop. Oordeel zelf.

Ik wens de nabestaanden van Mitch en de betrokken agenten veel sterkte, wijsheid en kracht toe in deze tumultueuze dagen.

Leave A Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.