Blog Detail

Treiteren, uitdagen en dan…

22 mrt 15
R.A. de Jong
No Comments

Al jaren worden er campagnes gevoerd om geweld tegen hulpverleners in te dammen. Het klinkt allemaal prachtig, is goedbedoeld maar helaas krijgen hulpverleners valse hoop dat ze serieus genomen worden. De realiteit laat meestal een ander verloop zien. Als het tot een rechtspraak komt blijkt er geen onomstotelijk bewijs te zijn. De dader heeft vroeger op een fietsje met een verkeerde kleur gezeten, of hij heeft nooit de “echte” pindakaas kunnen eten. Iedereen kent wel de legio flut uitspraken die hulpverleners in de kou laten staan en de daders in de watten leggen. Komt het tot een serieuze aangifte dan zijn naam, adres en overige personalia  van de hulpverlener binnen no-time bekend bij de tegenpartij. De animo om binnen onze huidige regelgeving aangifte te doen wordt door de overheid aangemoedigd. We kunnen anoniem aangifte doen, maar we blijven tijdens een proces niet anoniem. De advocaten hebben immers de dossiers, compleet met namen, adressen en andere relevante informatie van dader en slachtoffer. De laatste weken staan de kranten weer vol met artikelen over agressie tegen hulpverleners. Agente in elkaar geslagen, conductrice mishandeld, ambulancebroeder krijgt een vuistslag en ga zo maar door. Nu moet me wel van het hart dat ik iedere vorm van agressie tegen wie dan ook afkeur. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat ik van huis uit niet agressief ben, zelfs niet als ik gedronken heb, wat voor menigeen blijkbaar een vrijbrief is om dit asociale gedrag te vertonen. Maar recentelijk werd ik geconfronteerd met een filmpje waarvan ik zelfs agressieve neigingen zou krijgen. In dit filmpje zit een jongen met zijn voeten op de bank van een intercity.

Deze jongen deed verder niks verdachts, was niet gewapend, had geen koordje naast zich hangen waarmee hij een explosief kon laten ontploffen. Niks van dit alles. De grootste fout die hij kon maken was zijn voeten op de bank leggen. Er kwamen drie personen in gewone kleding de coupe binnen die zich voorstelden als agenten in burger. Niks aan de hand zou je denken. Deze mensen zijn aangesteld om te zorgen voor de veiligheid van de reizigers en om op te treden bij incidenten cq calamiteiten op en rond het spoor. Maar zoals deze jongen behandeld wordt, dat wekt toch wel agressieve gedachtes op. Hij geeft netjes toe dat hij fout is, dat het asociaal is om met zijn voeten op de bank te zitten, waarbij hij de dienders fatsoenlijk te woord staat. Zodra hij niet snel genoeg zijn ID wil geven, omdat hij niet snapt dat dit “vergrijp” hem zo zwaar wordt aangerekend, krijgt hij te horen dat hij wordt aangehouden als hij niet meewerkt. Hij vertoont geen asociaal gedrag naar de agenten maar vraagt op een beheerste manier waarom hij op deze manier behandeld wordt. Drie man sterk zijn afwisselend met hem bezig, de één vuurt een vraag af, de tweede haakt erop in en nummer drie geeft extra commentaar op wat de twee anderen zeggen. Zouden ze daarom met zijn drieën zijn? Een soort drie-eenheid. De ene praat, de ander denkt en de derde voert uit.  De jongen is niet kwaad omdat hij aangesproken wordt op zijn gedrag, hij is geagiteerd omdat hij geen normaal gesprek kan voeren met deze wetshandhavers.

Zoals ik het zie is er hier sprake van machtsmisbruik, kleinerend taalgebruik en ongepast gedrag in het kwadraat. Ik durf rustig te stellen dat deze heren in de jaren “40-45” tot volle tevredenheid van hun bazen gehandeld zouden hebben. In 2015 is dit gedrag echt niet acceptabel. Het lijkt erop alsof men doelbewust de boel wil laten escaleren. Ik vraag me serieus af als het nu geen normale nette jongen was geweest, maar een grote kale kickbokser vol met stempels en piercings en een agressieve mentaliteit of de gezagdragers dan ook zo’n kapsones zouden hebben gehad. Ik denk dat ze dan gekeken hadden naar een reiziger die een propje papier op de grond let vallen, of een roker die alvast zijn sigaret in zijn mondhoek had zitten om hem straks buiten op het perron aan te steken, net een meter van de paal die daarvoor speciaal geplaatst is. Waar zijn dit soort types als er echt opgetreden moet worden? Waarschijnlijk zijn ze dan net verbaliserend bezig. Of nog erger: ze hebben een echte aanhouding verricht van iemand die met zijn schoenen op de bank zat. Gewoon ff normaal doen. Constateren, een kleine opmerking in de trant van: “Hé kerel doe even je voeten van de bank, bij een principiële collega kost het je € 90. Zonde van je geld toch?” Wedden dat er niemand moeilijk doet en iedereen waardering heeft voor je manier van handelen en oplossen. Nee, geweld tegen hulpverleners kan en mag niet, maar ga het ook niet uitlokken als er geen enkele reden toe is.  Wat is de volgende misstap van een reiziger? Met een gevlekte of vuile broek tegen een coupedeur aan staan? Of 10 centimeter buiten de rookzone bevinden? Gezag is goed en noodzakelijk, maar bekijk het per situatie en gebruik je gezag op de momenten dat het echt nodig is. Wees reëel en bedenk hoe jezelf behandeld zou willen worden. Dat is toch wat telt?

Op 18 maart jl. was er weer een absurde veroordeling van een gewone burger. In eerste instantie dacht ik dat hier om een grap ging. Hij had blijkbaar een privé envelop in een afvalcontainer gedeponeerd. Een daartoe aangewezen hielenlikker viste dit  bewijsmateriaal uit de vuilcontainer. Gelukkig kon de eigenaar van het stuk papier achterhaald worden. De boete die hierop volgde was € 140. De reden: Het envelopje werd in een afvalcontainer gegooid. Maar deze was alleen bestemd voor zwerfafval en daar viel deze envelop met bedrijfslogo niet onder. Dus niet ouwehoeren maar dokken. En als overheid maar klagen dat burgers agressief en opstandig worden en geen ontzag meer hebben voor de handhavers van de wet.  Je wordt er toch gestoord van als normaal denkend mens! Alle begrip en geduld gaat verloren bij dit schorem. Is het gek als je handen gaan jeuken? Pennenlikkers, compleet gestoorde ambtenaren en dito mallotige rechters hebben we in dit land. De één verrekend zich een paar miljoen en stapt op, een andere topambtenaar houdt zich erg intensief bezig met jonge jongens, de volgende tilt de boel voor kapitalen en ga zo maar door. En wat zegt de hoogste baas in Nederland? We verliezen zeer gedreven en gewaardeerde collega’s! Ja het is maar hoe je het bekijkt. Hoe hoger in de top hoe meer de leugens en strafbare feiten worden gebagatelliseerd. En de gewone man in dit land? Die krijgt de rekening voor zijn kiezen. Al dat gegraai aan de top kost miljoenen en de kas moet aangevuld worden. Onnodig toeteren? Bijna € 400 boete. De zaak voor miljoenen belazeren? Een nieuwe  baan die nog beter betaalt ligt in het verschiet. Via de voordeur eruit en via de achterdeur weer naar binnen. Alles moet transparant en inzichtelijk worden in dit land. Maar dit geldt niet voor de (politieke) top, deze kunnen zich naar hartenlust verrijken en graaien uit de staatskas die de gewone man steeds weer mag vullen.

De betreffende fragmenten kun je hier bekijken:

https://www.youtube.com/watch?v=USw5LDcwQzE

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23807147/__Boete_voor_weggooien_afval__.html

Leave A Comment

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.